top of page

Hva er inkasso?

Inkasso er et krav på en regning eller lingende som ikke er betalt.

En inkasso trenger heldigvis ikke å være farlig, og det finnes flere ting du kan gjøre for å få kontroll på økonomien igjen. Hvis du har en regning som har gått til inkasso, er det imidlertid lurt å ta tak i den så fort som mulig, for å unngå ytterligere kostnader.


En inkasso kommer altså vanligvis når man ikke betaler regninger eller holder betalingsplaner. De ekstra utgiftene som er knyttet til purring av kravet og oppfølging, må man også betale, som ekstra omkostninger på det opprinnelige inkassokravet. Dette kan ofte bli veldig dyrt, og derfor er det viktig å betale regningene før de går til inkasso. Hvis man ikke er enig i en regning som an har fått, må man sende inn klage og begrunne hvorfor den ikke er korrekt. Hvis man ikke får medhold i klagen, må man betale regningen eller gå til rettsak mot den som har sendt kravet. Dersom man ikke får et medhold i å slippe å betale, og man allikevel ikke betaler, prøver inkassoselskapet å få tilbake pengene på en annen måte. De kan eksempelvis prøve å få namsmannen til å foreta et fast trekk i inntekten, eller legge beslag på noen du eier, som selges til dekning av regningen. Hvis man ikke har en god nok inntekt til å bli trukket et fast beløp, eller du ikke eier noen eiendeler som det kan tas beslag i, stilles inkassosaken i bero. Inkassoselskapet sjekker med jevne mellomrom om du har fått større lønn, eller har fått noen eiendeler som det kan tas beslag i. Hvis du eier en bolig, kan de ta utleggspant i boligen og kreve at den blir solgt for å dekke kravet. Med andre ord, man blir ikke kvitt en inkasso ved å legge det nederst i skuffen. En betalingsanmerkning som dette kan gi mange problemer, blant annet at man ikke får kjøpt mobilabonnement, kredittkort, boliglån m.m.

Nøkkeltall for salærer, gebyrer og forsinkelsesrenter fra og med 01.01.2021

Inkassosats Inkassosatsen holdes uendret på kr. 700,- Det vil si at purregebyret fortsatt vil være kr. 35,- = 1/20 av inkassosatsen. For mer informasjon, klikk her

Rettsgebyr Rettsgebyret øker med kr: 27,- fra kr: 1172,- til kr: 1199,- For mer informasjon, klikk her.

Forsinkelsesrenten Finansdepartementet har i forskrift fastsatt forsinkelsesrenten for første halvår 2021. Rentesatsen skal være 8 prosent p.a.

Finansdepartementet har videre fastsatt standardkompensasjon for inndrivelseskostnader i norske kroner til 400 kroner. For mer informasjon, klikk her.


99 visninger0 kommentarer
bottom of page